Over Aline

Na de Pabo werd ik juf op de basisschool. Wat een fijn werk, ik heb het met plezier gedaan. Het werken met de kleuters had mijn voorkeur. Ik merkte dat mijn passie lag bij het geven van muziekles. Muziek boeide de kinderen enorm, en het gaf verbondenheid en een leuke sfeer in de groep. Na al die jaren voor de klas wilde ik daar iets mee. Toen ik van Delden naar Apeldoorn verhuisde greep ik de kans om die uitdaging aan te gaan en iets met muziek te gaan doen.

Ik volgde de post-hbo-opleiding ‘Muziek op schoot®’ aan het Conservatorium van Amsterdam en werd in 2001 gekwalificeerd docent. Ik ben aangesloten bij de stichting Muziek met het Jonge Kind. In 2009 behaalde ik met de eindopdracht ‘Muziek en babymassage’ mijn certificaat tot babymassagedocent.  In 2018 volgde ik de erkende opleiding ‘Klank en Pedagogiek’ aan de Academie voor Klank. Hier heb ik geleerd hoe ik kinderen kan coachen met klank en mag mijzelf nu gecertificeerd klankcoach noemen. In 2019 ben ik gestart met het volgen van de opleiding ‘Magie van Kindercoaching’, onderdeel van de Acacia Coach Academie. Ik ben nu professioneel kind- en oudercoach en ontvang kinderen en hun ouder op dezelfde plek als waar ik Muziek op Schoot les geef, aan de Zwaluwenburg 2 (Kunstcircuit Deventer oost).

In 2001 begon ik als muziek docent bij de Leeuwenkuil, Centrum voor de Kunsten in Deventer. Ik gaf daar muziek (op Schoot) lessen en samen met andere docenten muziektheater/meespeelconcerten. Sinds 2017 geef ik als zelfstandig ondernemer cursussen voor baby’s, peuters en kleuters, en huur ik een muzieklokaal bij Kunstcircuit. Nog steeds voel ik me als een vis in het water wanneer ik met muziek en jonge kinderen bezig ben. Om goed muziekles te kunnen geven vind ik kennis van muziek alleen niet voldoende. Inzicht in de ontwikkelingsgebieden en ontwikkelingsfase van het heel jonge kind vind ik ook belangrijk, evenals intuïtief en empathisch zijn.

Wat mij aanspreekt in mijn werk is het (muzikale) spel en de ontwikkeling van jonge kinderen. Muziek is een perfect middel om samen plezier te hebben. Ik zet het ook bewust in om de kinderen in hun ontwikkeling te stimuleren. Ik vind het altijd boeiend om in allerlei vormen en variaties met muziekspelletjes, liedjes, materialen en instrumenten kinderen te inspireren om zich op hun eigen manier te kunnen uiten in muziek.

Met muziek open je de harten van kinderen. Gewoon samen blij zijn, warmte, ontspanning, spelen met muziek. Alle aandacht voor het kind zodat als vanzelf er een basis ontstaat om vrij en blij te kunnen ontwikkelen. Ik vind het een heerlijk vak, het geeft me energie en een zinvol gevoel.